Naleśniki nadziewam aromatycznym farszem. Te sycące krokiety podaję na obiad lub kolację
Podstawą krokietów są naleśniki. Najlepiej jeśli są cienkie i elastyczne, bo wtedy ciasto nie dominuje nad farszem, a naleśniki bez trudu da się uformować. W ich wnętrzu można ukryć przeróżne farsze, choć z reguły w krokietach są one wytrawne i sycące. Dziś mam dla was pomysł na prosty farsz z trzech składników. Jest tak aromatyczny, że przyciąga wszystkich do kuchni.
Jak zrobić cienkie, elastyczne naleśniki?
Naleśniki na krokiety powinny być cienkie i elastyczne. Co zrobić, by takie wyszły? Po pierwsze składniki ciasta, czyli mąkę, jajka i mleko trzeba połączyć w odpowiednich proporcjach. Tak, żeby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki. Po wymieszaniu ciasto należy odstawić na ok. 20 minut, by zawarty w nim gluten zdążył dobrze napęcznieć. Nie bez znaczenia jest też sposób smażenia naleśników. Patelnię należy dobrze rozgrzać, cienko posmarować olejem, a potem wylać na nią ciasto i równomiernie je rozprowadzić, wykonując patelnią okrężne ruchy.
Pomysł na prosty, pożywny farsz do krokietów
Pożywny, aromatyczny farsz do krokietów przygotowuję z trzech składników. Są to: pieczarki, cebula i żółty ser. Jak widać, nie ma w nim mięsa, a mimo to potrawa ta doskonale syci. To zasługa sera, który jest bogaty w białko i tłuszcz i wyjątkowo dobrze harmonizuje z pieczarkami. Te z kolei zyskują na smaku dzięki podsmażeniu ich z cebulą. Tak przygotowany farsz dobrze doprawiam i nadziewam nim naleśniki.
Przepis: Krokiety z pieczarkami i serem
Pożywne krokiety z aromatycznym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 30 g masła do zapiekania
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 20 minut, po czym usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pieczarki, duś do odparowania wody, dopraw solą i pieprzem. Grzyby wystudź, wymieszaj ze startym serem.
- Formowanie i zapiekanieNa każdy naleśnik połóż porcję farszu, złóż boki do środka i zwiń w rulon. Krokiety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp wiórkami masła. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą równomiernie gorące.
Jak formować i podgrzać krokiety?
Krokiety z naleśników powstają przez charakterystyczne zawinięcie farszu w cienkie placki. Farsz należy wyłożyć pośrodku wzdłuż naleśnika, a potem zawinąć do środka puste części naleśnika i całość zrolować.
Uformowane krokiety można podgrzać na kilka sposobów. Najczęściej panieruje się je w tartej bułce i smaży na patelni. To jednak znacznie podbija kaloryczność potrawy. Lżejszą wersję krokietów zrobicie, gdy obsmażycie je bez panierowania lub podgrzejecie w piekarniku.